Atlas of World: Noorwegen. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Noorwegen.
Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Noorwegen. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Noorwegen. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Noorwegen hier:
Noorwegen - Overzicht:
Wat moet je weten over Noorwegen? Laten we beginnen met dit: Twee eeuwen van Viking-invallen in Europa tapsden af na de goedkeuring van het christendom door koning Olav Tryggvason in 994; de ommekeer van het Noorse koninkrijk vond de komende decennia plaats. In 1397 werd Noorwegen opgenomen in een unie met Denemarken die meer dan vier eeuwen duurde. In 1814 verzetten Noren zich tegen de overdracht van hun land aan Zweden en keurden ze een nieuwe grondwet goed. Zweden viel Noorwegen binnen, maar stemde ermee in om Noorwegen zijn grondwet te laten behouden in ruil voor het aanvaarden van de unie onder een Zweedse koning. Toenemend nationalisme in de 19e eeuw leidde tot een referendum uit 1905 dat Noorwegen onafhankelijkheid verleende. Hoewel Noorwegen in de Eerste Wereldoorlog neutraal bleef, leed het zware verliezen voor de scheepvaart. Noorwegen riep de neutraliteit ervan uit aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, maar werd toch vijf jaar lang bezet door nazi-Duitsland (1940-45). In 1949, Noorwegen verliet de neutraliteit en werd lid van de NAVO. De ontdekking van olie en gas in aangrenzende wateren aan het einde van de jaren zestig versterkte de economische lotgevallen van Noorwegen. Tijdens referenda in 1972 en 1994 heeft Noorwegen de toetreding tot de EU afgewezen. Belangrijke binnenlandse problemen zijn immigratie en integratie van etnische minderheden, het handhaven van het uitgebreide sociale vangnet van het land met een vergrijzende bevolking en het behoud van het economische concurrentievermogen.
Geografie van Noorwegen
Waar op de wereld is Noorwegen? De locatie van dit land is Noord-Europa, grenzend aan de Noordzee en de Noord-Atlantische Oceaan, ten westen van Zweden. Het totale gebied van Noorwegen is 323,802 km2, waarvan 304,282 km2 land is. Dus dit is een vrij groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: glaciated aan de westkust ; meestal hoogvlaktes en ruige bergen, gebroken door vruchtbare valleien; kleine, verspreide vlaktes; kustlijn diep ingesprongen door fjorden; arctische toendra in het noorden. Het laagste punt van Noorwegen is Noorse zee 0 m, het hoogste punt Galdhopiggen 2.469 m. En het klimaat is gematigd langs de kust, gewijzigd door de Noord-Atlantische stroom; kouder interieur met verhoogde neerslag en koudere zomers; regenachtig het hele jaar door op.
Inwoners van Noorwegen
Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Noorwegen wonen. Het nummer is: 5,320,045 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Noorse 83.2% (omvat ongeveer 60.000 Sami), andere Europese 8.3%, andere 8.5% (2017 est.). Wat zijn de talen in Noorwegen? Bokmal Noors (officieel), Nynorsk Noors (officieel) , kleine Sami- en Finssprekende minderheden. En de religies: Kerk van Noorwegen (Evangelisch Lutheraan - ambtenaar) 71,5%, Rooms-katholiek 2,8%, andere christenen 3,9%, moslim 2,8%, andere 2%, niet-gespecificeerd 7,5% (2016 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 39.2 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 81.9 jaar. Waar wonen de mensen in Noorwegen? Hier: de meeste Norweigans wonen in het zuiden, waar het klimaat milder is en er betere verbindingen zijn met het vasteland van Europa; bevolkingsgroepen zijn te vinden langs de Noordzeekust in het zuidwesten en Skaggerak in het zuidoosten; de binnengebieden van het noorden blijven dunbevolkt. De belangrijkste stedelijke gebieden van Noorwegen zijn: OSLO (hoofdstad) 986.000 (2015).
Overheid en economie van Noorwegen
De hoofdstad van Noorwegen is Oslo en het overheidstype parlementaire constitutionele monarchie. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 19 provincies (fylker, singular - fylke); Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Finnmark, Hedmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Nordland, Nord-Trøndelag, Oppland, Oslo, Ostfold, Rogaland, Sogn og Fjordane, Sor-Trøndelag, Telemark, Troms, Vest-Agder, Vestfold. Met betrekking tot de economie van Noorwegen zijn belangrijke industriële producten aardolie en gas, scheepvaart, visserij, aquacultuur, voedselverwerking, scheepsbouw, pulp en papierproducten, metalen, chemicaliën, hout, mijnbouw, textiel. Belangrijke landbouwproducten zijn Gerst, tarwe, aardappelen; varkensvlees, rundvlees, kalfsvlees, melk; vis. De belangrijkste exportgoederen zijn aardolie en aardolieproducten, machines en uitrusting, metalen, chemicaliën, schepen, vis en de belangrijkste exportpartners zijn UK 21 %, Duitsland 14,4%, Nederland 10,7%, Frankrijk 6,9%, Zweden 6,5%, België 4,4%, VS 4,3%, Denemarken 4% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn machines en uitrusting, chemicaliën, metalen, voedingsmiddelen en de belangrijkste importpartners zijn Duitsland 12,2%, Zweden 12,2%, China 11,2%, VS 6,6%, Denemarken 5,7%, VK 5,2%, Nederland 4,1% (2016). Hoe rijk is Noorwegen en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $70,600 (2017 schatting). Dit betekent dat de mensen hier gemiddeld rijk zijn. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: onbekend%.